2 minuten leestijd

Door alle steunpakketten van de overheid die ingesteld werden tijdens de coronapandemie, zijn de faillisementen erg achter gebleven. Records na records werden gebroken, maar nu lijkt de trend te zijn gekeerd. Vooral het stoppen als zzp bedrijf is qua aantallen gestegen, al blijft het volgens het CBS “historisch laag”.

Nu de steunpakketten aflopen – en/of dus moeten worden terugbetaald – raken veel ondernemers in de problemen. En van alle gestopte bedrijven was bijna 80% zzp’er. Een analyse.

1. Coronasteun deed veel verbloemen

Door alle lockdowns en maatregelen konden veel ondernemers niet aan volledige bedrijfsvoering doen. Om te voorkomen dat teveel ondernemers zouden stoppen als zzp bedrijf, koos de overheid ervoor om steun te bieden.

Dit resulteerde uiteindelijk in bijvoorbeeld uitstel van het betalen van de belastingplichten. In totaal werd er voor een ongekend bedrag van ruim 18 miljard euro aan belasting uitgesteld.

Omdat deze schulden uiteindelijk natuurlijk alsnog moesten worden betaald, betekende dat ondernemers dit jaar het besluit namen om niet verder door te gaan. 

1.1 In 1990 was het nog lager

In 2021 werden slechts 1536 bedrijven failliet verklaard. Dat was slechts 1 keer minder, in 1990. Doordat dit aantal zo laag was, werd er gewaarschuwd voor een golf van faillissementen.

En hoeveel de keren dat het stoppen als zzp bedrijf voorkomt in 2022 begint te groeien, komt dat niet per se doordat een bedrijf failliet wordt verklaard.

De ondernemers kozen er namelijk vooral voor om uit zichzelf te stoppen. Van alle gestopte bedrijven was bij slechts een fractie sprake van faillissement. Gelukkig maar!

In 2021 werden slechts 1536 bedrijven failliet verklaard

2. Welke ondernemers stoppen als zzp bedrijf?

Als we kijken naar welke bedrijven het vaakst stoppen als zzp bedrijf in het eerste halfjaar van 2022, zien we vooral opvallend veel webwinkels. Volgens het CBS is dat niet zo gek, omdat daar het verloop van gestopte en gestarte bedrijven altijd relatief hoog is.

2.1 Vooral horeca stoppen als zzp

Wat wel opvallend is, is dat het aantal restaurants dat is gestopt erg hoog is. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de personeelsproblemen en de kosten die door de lockdowns zijn gekomen.

Het stoppen als zzp bedrijf was een aanjager van alle gestopte bedrijven. Van alle bedrijven in Nederland, zijn er in de eerste 6 maanden van 2022 ruim 75.000 bedrijven gestopt.

Gelukkig werden er alsnog meer bedrijven opgericht, dan dat er mee ophielden. Om dit artikel toch weer positief te eindigen.  

Vergelijk de beste online boekhoud pakketten en selecteer op basis van:

  • Bedrijfsvorm (starter, zzp, mkb enz)
  • Branche (handel, retail, flex enz)
  • Het aantal medewerkers
  • Functionaliteiten van het pakket
  • Boekhoud mogelijkheden (zelf, of door boekhouder)
  • Koppelingen (bankmutaties)
  • En nog veel meer

Naar De Vergelijkerin 1 minuut ingesteld 

online boekhoudpakketten

Share This