2 minuten leestijd

Een zakelijke rekening openen als je een eigen bedrijf hebt heeft veel voordelen. Daarom kiezen steeds meer ondernemers, ook zzp’ers, ervoor om voor hun zakelijke betalingsverkeer een aparte zakelijke rekening te openen. in dit artikel geven de belangrijkste vijf voordelen.

1. Duidelijk onderscheid tussen zakelijk en privé

Het belangrijkste voordeel is dat er duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen zakelijke en privé uitgaven en inkomsten. Als je kiest voor een zakelijke rekening dan kun je de mutaties daarvan zonder problemen aan je boekhouder doorsturen voor bijvoorbeeld de btw aangifte.

Deze hoeft dan de mutaties niet te filteren en ziet ook geen privé uitgaven, wat voor je privacy ook wel prettig is. De boekhouder hoeft immers niet te weten voor hoeveel geld je boodschappen doet bij de supermarkt of wat een cadeautje voor je kind precies heeft gekost.

2. Duidelijkheid voor je klanten

Een zakelijke rekening staat op naam van je bedrijf. Een klant weet dus aan wie hij geld overmaakt als hij een factuur betaalt.

Als hij het geld moet overmaken op een privé rekening dan kan hierdoor verwarring ontstaan. Als de klant naam en rekeningnummer niet goed invoert wordt de betaling zelfs geweigerd omdat banken tegenwoordig een naam-nummer check uitvoeren om fraude te voorkomen.

Een bankrekening die op naam van je bedrijf staat en waarvan je de gegevens ook op je website hebt staan schept voor iedereen duidelijkheid en vertrouwen.

Een zakelijke rekening kun je eenvoudig koppelen met de meeste boekhoudprogramma’s

3. Koppeling met je boekhoudprogramma

Als je een aparte zakelijke rekening hebt kun je die eenvoudig koppelen met een boekhoudprogramma.

Alle transacties zijn immers zakelijk en dienen als gevolg daarvan in de administratie van je bedrijf te worden opgenomen. Het boekhoudprogramma zorgt ervoor dat je je administratie eenvoudig aan je boekhouder kunt overdragen die daardoor ook aanzienlijk minder tijd kwijt is met het verzorgen van je aangiftes.

Zeker als je mensen in loondienst hebt is het noodzakelijk om een aparte zakelijke rekening te hebben.


Eenvoudige boekhoudsoftware maakt het erg aantrekkelijk voor ondernemers die geen tijd kwijt willen raken aan de boekhouding, zeker als je bedenkt hoeveel uren jij op maandbasis bespaart! Hieronder drie voorbeelden van de beste online boekhoudprogramma’s voor zzp’ers en kleine mkb’ers op een rij.

 

4. Zakelijk en privé gescheiden houden bij een faillissement

Natuurlijk wil je niet dat je bedrijf failliet gaat. Maar als dat wel gebeurt dan is het wel zo prettig als je daardoor niet ook privé in de schulden komt.

Daarom is het in veel huishoudens zo dat bijvoorbeeld de privé woning privé op naam staat en dus niet in een faillissement wordt betrokken.

Hiervoor is een strikte scheiding van zakelijk en privé uiteraard nodig en daarom is het dan ook een must om een zakelijke rekening te hebben. Als er dan zakelijk problemen ontstaan dan blijft het privé vermogen ongemoeid.

Er zijn echter wel uitzonderingen op deze regel, zoals bij een eenmanszaak. Dan ben je vrijwel altijd privé verantwoordelijk voor het aflossen van schulden en leningen.

5. Een zakelijke rekening biedt vaak extra mogelijkheden

Als je veel transacties via een rekening laat doen dan is het noodzakelijk om een zakelijke rekening te hebben. Je kunt namelijk niet zomaar honderden stortingen op een privé rekening laten verrichten.

Als je dit doet zal de bank snel aan de bel trekken en hiervoor kosten in rekening willen brengen. Als je een zakelijke rekening opent zijn de kosten hiervan vaak inclusief een groot aantal transacties.

Bij welke bank kan ik een zakelijke rekening openen?

Je kunt als ondernemer bij iedere bank in Nederland een zakelijke rekening openen. Het is daarbij zaak om de kosten en services goed met elkaar te vergelijken.

Bedenk eerst wat je nodig hebt qua zakelijk betalingsverkeer en ga vervolgens de verschillende banken vergelijken in hun aanbod voor een zakelijke rekening. Kijk daarbij ook kritisch naar de kosten die in rekening worden gebracht en of de rekening gemakkelijk is te koppelen met je boekhoudprogramma. Dan kun je eenvoudig de voor jou meest geschikte bank uitkiezen.

Share This