>>Ontdek 6 rare belastingen

Ontdek 6 rare belastingen

3 minuten leestijd

Ontdek 6 rare belastingen

Kennen wij rare belastingen in Nederland? Gekke regelingen die nergens op slaan? Als ondernemer heeft u in Nederland te maken met verschillende soorten belastingen en accijnzen. Gelukkig zijn de belastingregels in Nederland nog redelijk duidelijk en overzichtelijk. Het kan namelijk veel erger. Daarom op deze feestdag van surprises een kijkje in de meest rare belastingen en wetten ter wereld. Ik kan mij nu meer voorstellen dat een gemiddelde Amerikaan een hekel heeft aan overheids bemoeienis, want de meest rare belastingen worden geheven in Amerika. 

 

1. Belastingvrije ballonvaren in Kansas (USA)

In de Amerikaanse staat Kansas betaalt u geen BTW als u in een luchtballon stapt die ergens naartoe vliegt, maar wel als hij nergens naartoe vliegt. Deze grappige situatie is het resultaat van de combinatie van twee nationale en lokale belastingwetten. De eerste wet zegt dat er belasting moet worden betaald over plekken waar je amusement, entertainment of recreatieve services kunt krijgen. U zou verwachten dat u over een ballonvaartje voor je plezier dus inderdaad gewoon belasting zou moeten betalen. Toch is er nog een andere wet die hierin een rol speelt. Er is namelijk ook een wet die het verbiedt aan staten en lokale instanties om belasting te heffen aan airlines en andere luchtvaarttransporteurs.  

Vliegen naar … nergens

Het resultaat? Als u voor de lol in een luchtballon stapt, en u gaat nergens heen, dan bent u verplicht belasting te betalen. Stapt u voor je lol in een luchtballon en u vliegt ook daadwerkelijk ergens heen, dan hoeft het dus niet! Raar maar waar…

 

2. Laat uw medewerkers NIET(half)naakt werken 

Het zal niet iets zijn wat als ondernemer snel in je opkomt, uw personeel naakt of gedeeltelijk naakt laten werken. Mocht u hier toch de behoefte aan hebben, dan heft u liever niet dat uw business in Utah gevestigd is. Hier krijgt u namelijk een extra verkoopbelasting van maar liefst 10% als uw personeelsleden (gedeeltelijk) naakt werken.

 

Online boekhouden voor ondernemers

 

3. belasting op toiletteren

In Nederland komt u er waarschijnlijk nog wel mee weg, maar als uw onderneming in Maryland  (USA) is gevestigd dan niet. Want dan krijgt u toch een naheffing van de belasting. Om onnodig waterverbruik tegen te gaan is namelijk een belasting in het leven geroepen voor het doorspoelen van de toiletten. De zogenoemde ‘flush-tax’ wordt gebruik voor het overmatig doorspoelen van de toiletten.

 

4. Graag een ongesneden bagel..

Stel je voor, u staat met een kraampje op een mooie zonnige dag in Central Park, in de bruisende stad New York. De mensen in het park komen op de verse geur van uw bagels af. Dat is mooi, de eerste persoon wil zijn bagel in stukjes gesneden en de volgende persoon propt hem in één keer in zijn mond. Dit zal voor de belasting vast niets uitmaken…
Helaas, de Amerikaanse belastingwetten zien hier wél een verschil. Bagels die in stukken gesneden zijn krijgen namelijk een extra verkoopbelasting ten opzichte van ongesneden bagels. Let dus goed op met uw bagelkraam en zwaai niet te graag met uw mes, dit voelt u uiteindelijk in je eigen portemonnee…

 

5. Belasting op koeienscheten

Stel u bent boer, dan schiet u nu in de lach bij een van de zes rare belastingen. Als uw deze maatregel leest, dan bent u natuurlijk direct benieuwd welk land dit belachelijke idee heeft verzonnen. Maar misschien is de gedachte erachter minder belachelijk en gaat het om een land dichtbij huis. Er zijn namelijk diverse Europese landen, waaronder Denemarken, waar u als agrarisch ondernemer een speciale ‘koeienbelasting’ betaalt.

We weten allemaal dat uitlaatgassen van auto’s en de smerige rook van fabrieken belangrijke oorzaken van het broeikaseffectzouden zijn. Toch zijn er recente onderzoeken geweest die de methaanuitstoot in darmgassen van runderen (koeienscheten dus!) ook als belangrijke oorzaak zien. En dus betaal je als boer in Denemarken een extra belasting, soms tot wel €100 per koe.

 

6.  Belastingdienst heeft stem in de naam van je kinderen

Veel stelletjes zien het als de ultieme bezegeling van hun liefde: de geboorte van een zoon of dochter. En als u uiteindelijk weet welk geslacht het nieuwe kroost gaat krijgen, dan gaat u nadenken over een nieuwe naam. Het kan al een hele klus zijn om een naam te vinden die zowel goedkeuring krijgt van de vader als de moeder, maar in Zweden gaan ze nog een stapje verder. In Zweden moet de Belastingdienst namelijk ook akkoord gaan met de naam. Wat zijn dit voor rare belastingen?? Oorspronkelijk werd deze wet ingevoerd om de namen van de koninklijke familie te beschermen, maar tegenwoordig wordt het met name gezien als een bescherming tegen beledigende en verwarrende namen.

Geen Ikea of Allah

U vraagt zich misschien af wat de Zweedse Belastingdienst abnormale namen vindt. Sinds de wet in werking is getreden zijn in ieder geval de namen ‘Ikea’ en ‘Allah’ al verboden. Toch is er in ieder geval één kind dat erg blij is met deze wet en de Belastingdienst. Deze hebben namelijk voorkomen dat hij, of zij, ‘Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116′ zou gaan heten.  Oja, en de namen ‘Google’ en ‘Lego’ werden wel gewoon goedgekeurd. Dat dan weer wel…

 

 

Geen rare belastingen in Nederland

Gelukkig zijn de belastingregels in Nederland een stuk overzichtelijker. U kunt hier als ondernemer vaak zelf al prima mee omgaan, zoals met de BTW. Als u een online boekhoudpakket zoekt, bekijk dan onze top 10 online boekhoudpakket vergelijker. Of u nu starter, zzp’er of mkb’er bent, er is altijd een pakket die u uitstekend kan gebruiken. Wij denken dat je als ondernemer namelijk prima zelf de boekhouding kunt doen. Sommige aanbieders zoals het online boekhoudpakket van e-Boekhouden biedt een gratis proefperiode. 
Probeer het gerust eens uit, of bekijk een van de webinars voor een rondleiding. En: wees blij dat we niet zo rare belastingen hebben in Nederland…

 
Door |2018-09-20T14:45:49+00:005 dec 2017 |Administratie|