2 minuten leestijd

Ook afgelopen jaar zijn er weer heel veel zelfstandige ondernemers bijgekomen. Als je kwartalen met elkaar gaat vergelijken, valt op dat er in het laatste kwartaal 2021 ongeveer 130.000 minder zelfstandige ondernemers bestonden dan in dat kwartaal in 2022. En hoewel je misschien zou denken dat dit goed nieuws is, en een teken dat de economie goed draait, zijn er ook negatieve aspecten aan verbonden. Hoe dat precies zit, lees je allemaal in dit artikel.

1. Veel onnodige kosten in sectoren

Doordat er steeds meer zelfstandige ondernemers bijkomen, worden er ook veel kosten gemaakt in bepaalde sectoren, zo blijkt uit onderzoek van het CBS.

Het zit zo: mensen die denken dat zij goed zijn in hun baan, denken in veel gevallen dat ze het in hun eentje ook wel kunnen. Zij verlaten hun plekje in een bedrijf of organisatie en beginnen een eigen onderneming. Hierdoor ontstaan echter meerdere problemen.

Het grootste daarvan heeft te maken met de huidige arbeidstekorten die in Nederland bestaan. Het plekje dat is vrijgekomen, wordt niet 1,2,3 ingevuld. Hierdoor kunnen bedrijven in de problemen komen.

1.1 Meer flexibiliteit gewenst door inzet zelfstandige ondernemers

Daarnaast is het voor bedrijven duurder om zelfstandige ondernemers in te huren dan mensen in loondienst te hebben. Zzp’ers verdienen vaak zomaar twee keer zoveel als iemand in loondienst.

Dit gaat het bedrijf dus snel op kosten jagen. Het is ook geen geheim dat de zzp’er meer flexibiliteit wil in zijn of haar agenda.

Het is makkelijk voor een ondernemer om aan te geven dat ze slechts op bepaalde dagen in de week werken, of dat ze dit aantal om de zoveel tijd veranderen. Niet ideaal voor de bedrijven en organisaties.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je 500+ artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

Naar de kennisbank

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratiehandige apps emobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet..

2. Europa ziet probleem van Nederlandse zelfstandige ondernemers ook

Het probleem dat is ontstaan is niet alleen opgemerkt in Nederland, maar ook in Europa. Dit komt doordat Nederland een land is waar een groot gedeelte van het bbp wordt verdiend in de dienstensector.

Zelfstandige ondernemers willen op bepaalde dagen beschikbaar zijn

En in deze sector is het relatief makkelijk om een freelancer te worden. Andere Europese landen hebben dit een stuk minder, en hebben daarom ook niet de problemen.

De Europese Commissie wil dat er iets gaat veranderen. Je ziet dat het kabinet al begint te acteren door zelfstandigheidaftrek te verminderen en op termijn af te schaffen. De zelfstandige ondernemers moeten harder aan de bak!

Vergelijk de beste online boekhoud pakketten en selecteer op basis van:

  • Bedrijfsvorm (starter, zzp, mkb enz)
  • Branche (handel, retail, flex enz)
  • Het aantal medewerkers
  • Functionaliteiten van het pakket
  • Boekhoud mogelijkheden (zelf, of door boekhouder)
  • Koppelingen (bankmutaties)
  • En nog veel meer

Naar De Vergelijkerin 1 minuut ingesteld 

online boekhoudpakketten

Share This