2 minuten leestijd

Een vraag waar veel ondernemers over nadenken gaat over hun boekhouding. Is de boekhouding uitbesteden in hun situatie beter, of kunnen ze het toch beter zelf doen? Niet voor iedereen is het even makkelijk om de administratie bij te houden, zeker als je niet geboren bent met het talent om goed om te gaan met cijfers. In dit artikel gaan we de voor- en nadelen bij langs, en kijken we naar de opties, bijvoorbeeld boekhouding software. 

1. Hoe veel kun je besparen met de boekhouding uitbesteden?

Uiteraard is een van de belangrijkste factoren over het besluit om de boekhouding uit te besteden de prijs. Grof gezegd zijn er drie opties voor ondernemers met betrekking tot hun boekhouding:

  • Boekhouding zelf doen met gratis software
  • Boekhoudpakket aanschaffen
  • Boekhouding uitbesteden

Om te weten hoeveel geld je zou besparen met de ene optie, ten opzichte van een andere, dien je ongeveer te weten hoeveel tijd je zelf kwijt bent aan de boekhouding. Denk hierbij niet alleen aan de tijd die je daadwerkelijk besteedt aan het invoeren van uitgaven en ritten met je bedrijfsauto.

De regels van de belastingdienst voor ondernemers zijn soms ingewikkeld, dus het uitzoeken van mogelijkheden om te besparen op bepaalde dingen hoort ook bij bestede tijd.

Een boekhouder weet – als het goed is – van de hoed en de rand en kan dus gemakkelijk dingen op de juiste manier vastleggen.

boekhouding

2. Verschil tussen controller en boekhouder

Als je de boekhouding uitbesteedt, kun je kiezen tussen een controller en een boekhouder. Een controller doet zelf vaak niet de boekingen van je bedrijf, maar controleert alles dat je zelf hebt ingevoerd.

Een controller doet zelf niet de boekingen, maar controleert alleen

Een echte ‘full-service’ boekhouder doet alles zelf, waardoor je zeker weet dat alles op de juiste manier gebeurt. Logischerwijs zijn de kosten voor een ‘full-service’ boekhouder hoger dan die van een controller. Lees je zelf goed in over de opties en besluit dan wat het beste past voor jouw boekhouding.

3. Boekhoudsoftware is beter dan ooit

In plaats van de boekhouding uitbesteden kun je ook geld investeren in goede boekhoudsoftware

Deze pakketten worden steeds beter en bieden veel functies. Lees bijvoorbeeld onze review van eBoekhouden en raak onder indruk van de mogelijkheden.

Vaak betaal je op zijn meest een paar tientjes per maand voor volledige pakketten, een stuk goedkoper dan een echte boekhouder. De software helpt met factureren, rittenadministratie, offertes en natuurlijk de belastingaangiftes.

3.1 Boekhouding uitbesteden hoeft niet

Het grote voordeel van deze software ten opzichte vaneen papieren boekhouding, of het gebruik van Excel, is dat veel is geautomatiseerd. Offertes worden omgezet in facturen, die weer in de belastingaangifte terecht komt.

Het is een stuk goedkoper dan de boekhouding uitbesteden, maar je dient wel zelf enige expertise in huis te hebben. Anders bestaat de kans dat je belastingvoordelen misloopt en dus onnodig te veel betaalt. 

Vergelijk de beste online boekhoud pakketten en selecteer op basis van:

  • Bedrijfsvorm (starter, zzp, mkb enz)
  • Branche (handel, retail, flex enz)
  • Het aantal medewerkers
  • Functionaliteiten van het pakket
  • Boekhoud mogelijkheden (zelf, of door boekhouder)
  • Koppelingen (bankmutaties)
  • En nog veel meer

Naar De Vergelijkerin 1 minuut ingesteld 

online boekhoudpakketten

Share This