fbpx
2 minuten leestijd

De onbelaste vergoeding die ondernemers mogen declareren om te reizen staat al sinds 2006 vast. Terwijl de brandstofprijzen stijgen en ook het openbaar vervoer niet goedkoper wordt, staat de vergoeding nog steeds op 19 cent per kilometer. Hoe kan het toch dat dit niet verandert? In dit artikelen kijken we naar hoe de kilometer vergoeding precies werkt, en naar de plannen van het kabinet. Een tipje van de sluier: die plannen zeggen nog niet veel.

1. Hoe werkt de kilometer vergoeding?

De kilometer vergoeding wordt door werkgevers uitbetaald aan hun werknemers maar ook zelfstandig ondernemer als compensatie voor de kilometers die zij afleggen naar hun werk.

Dit bedrag wordt niet belast en is daardoor aantrekkelijk voor de werknemer. Het is echter zo, dat de overheid heeft bepaald dat het maximale bedrag per kilometer dat onbelast is, 19 cent bedraagt. Als de werkgever een hogere kilometer vergoeding betaalt, wordt elke cent boven die 19 cent loonbelasting afgedragen.

1.1 Loonbelasting over hogere kilometer vergoeding

Dit is dus een stuk minder voordelig. Daarom komt het in de praktijk ook nauwelijks voor dat er meer dan 19 cent per kilometer wordt betaald.

Of je reist met het openbaar vervoer, de auto, fiets of zelfs lopend gaat, maakt voor de kilometervergoeding niet uit. Als werknemer ben je vrij om te kiezen hoe je reist vanaf je huis naar werk. Het kan wel zijn dat werkgevers andere regelingen verzinnen. Bijvoorbeeld door fietsen of het ov te promoten. 

2. Reizen – vooral met de auto – wordt alleen maar duurder

Nu is het geen verrassing dat de overheid niet staat te springen om extra geld uit te geven aan de kilometervergoeding, maar de situatie wordt steeds nijpender.

Het feit dat er sinds 2006 geen indexatie heeft plaatsgevonden, zorgt voor hogere kosten voor zelfstandige ondernemers en werkgevers.

De maximale benzineprijs was in 2006 bijvoorbeeld 1,51 per liter. In 2021 zijn we al door de grens van 2 euro gegaan. Een stijging van 33%. Over stijging van andere autokosten maar te zwijgen.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.

3. Wat zegt de overheid er van?

Toen het ministerie van Financiën om een uitleg werd gevraagd waarom de kilometer vergoeding niet omhoog gaat, kwam er een nietszeggend antwoord.

Een woordvoerder zei: “Compenseren voor gestegen brandstofprijzen zou betekenen dat je ook bijvoorbeeld fietsen of wandelen extra gaat vergoeden terwijl de kosten daar niet zijn toegenomen.” 

Werkgeversorganisaties hebben zo hun eigen gedachtes over deze uitspraak. Na wat snelle berekeningen blijkt dat de overheid jaarlijks meer dan 130 miljoen euro extra kwijt is, voor elke cent extra kilometervergoeding. 

Toch is het apart dat zo’n belangrijk onderdeel al jarenlang op hetzelfde niveau staat. Je zou wensen dat hier ooit iets aan gaat veranderen, maar voorlopig zonder succes.

Toch kan je de kilometer kosten door goedkoop brandstof te tanken. Geen hogere kilometer vergoeding, maar lagere kilometer kosten. Beter iets dan niets toch?

Vergelijk de beste online boekhoud pakketten en selecteer op basis van:

  • Bedrijfsvorm (starter, zzp, mkb enz)
  • Branche (handel, retail, flex enz)
  • Het aantal medewerkers
  • Functionaliteiten van het pakket
  • Boekhoud mogelijkheden (zelf, of door boekhouder)
  • Koppelingen (bankmutaties)
  • En nog veel meer

Naar De Vergelijkerin 1 minuut ingesteld 

online boekhoudpakketten

Share This