< 1 minuut leestijd

De economie draait weer als een tierelier. Volgens de laatste gegevens van het CBS was de economisch groei in 2017 maar liefs 3.1%. De hoogste groei in 10 jaar. Het aantal investeringen groeide met 6% nog harder. Stel, u wilt investeren, maar u heeft geen middelen beschikbaar, dan ben u aangewezen op een zakelijke lening. Hoe doet u dat?

Wat is eigenlijk een zakelijke lening

Er bestaan meerdere woorden voor de term ‘zakelijke lening’. Het wordt ook wel ‘zakelijk krediet’, ‘zakelijke financiering’ of ‘ondernemerskrediet’ genoemd. Met zo’n lening kunt u als ondernemer investeren in uw bedrijf. Denk daarbij aan een verbouwing, productiemachines of om een geschikte bedrijfsauto aan te schaffen. Het gaat in elk geval om ambities waarvoor u nu weinig of geen geld beschikbaar heeft in de onderneming. Wilt u een zakelijke lening afsluiten, ga dan goed na wat de gevolgen zijn voor uw onderneming. Want u moet rente betalen over zo’n lening. Het bedrag wat u betaald verschilt per aanbieder en hangt voor een groot deel af van het bedrag dat u wilt lenen.

Lastig om te lenen

Wanneer u starter, zzp of mkb bent, dan is niet altijd eenvoudig om kapitaal te lenen. Zeker als kleine of net beginnende ondernemer is lastig. Vaak hebt u nog geen voldoende inkomsten, waardoor het risico groter is voor de geld verstrekker. Toch zijn er mogelijkheden als u voldoet aan de minimale voorwaarden.

Minimale voorwaarden voor een zakelijke lening

Er zijn vele krediet verstrekkers op de markt. De voorwaarden variëren, maar vaak zijn er minimale voorwaarden:

  • Het bedrijf bestaat al langer dan 6 maanden
  • De eigenaar/eigenaar woonachtig in Nederland
  • Er is een zakelijke bedrijfsrekening
  • Het bedrijf verdient minimaal €75.000 per bedrijf
  • U heeft een fysiek bedrijf in Nederland

Een onderneming die al jaren bestaat en financieel gezond is, kan in het algemeen vrij eenvoudig aan een zakelijk lening komen. Voor jonge of startende ondernemers is dat lastiger, daarover meer hieronder.

Welke informatie moet u geven?

Vergelijkbaar met de zakelijke tankpas moet u het KvK en BTW nummer verstrekken. Maar er is meer. U dient een bewijs van uw huidige omzet te hebben en een paspoort of een ander Nederlands ID bewijs. Een starter kan alleen een zakelijke lening aanvragen op basis van een gedegen ondernemingsplan. In dat plan moeten verschillende scenario’s staan wat het resultaat van de onderneming zal zijn.

Welke aanbieder moet ik kiezen?

U kunt terecht bij uw eigen zakelijke bank, maar er zijn veel meer aanbieders op de markt. U kunt een kijkje nemen op ZakelijkGeld, een website met een overzicht van krediet verstrekkers, ook voor starters. Desgewenst kunt u direct online een aanvraag indienen.

Share This