Boekhouding wordt vaak gezien als iets waar je veel tijd – of geld – voor moet opofferen. Het is geen geheim dat voor een ondernemer de boekhouding van groot belang is. De belastingdienst wil veel van je weten. Denk eens aan je kilometerregistratie, of de btw-aangifte.
Maar het is voor jezelf ook handig om een goed overzicht te hebben. Hoeveel declareerbare uren draai je bijvoorbeeld nou echt op een dag?
Gelukkig is het allemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Met onze tips zorg je ervoor dat je bespaart op je boekhouding en je administratie.
1. Bewaar alles voor de boekhouding
Je weet nooit wat je later nog eens nodig gaat hebben. De belastingdienst kan tot 7 jaar terug je boekhouding opvragen. Het is tegenwoordig makkelijk om alles te bewaren door alle online tools die beschikbaar zijn.
De meeste facturen of aankoopbevestigingen worden sowieso verstuurd via de mail, dus ook dat is eenarchief.
Binnen de applicatie die je voor je email gebruikt kun je alles gemakkelijk sorteren. Als alles op orde is en overzichtelijk, wordt het doen van de btw- of inkomstenbelasting een stuk minder moeilijk.
Als je als ondernemer veel onderweg bent, is het handig om een goede rittenadministratie toe te voegen aan je boekhouding. Zowel voor de opdrachtgever als voor de belastingdienst moet deze registratie op orde zijn.
Zo weet je hoeveel kilometers je kunt declareren. Bovendien is het nodig voor bijvoorbeeld een leaseauto. Door alles goed te bewaren gaat de aangifte sneller en maak je minder snel fouten. Dit kan tijd, en dus geld, schelen.
2. Perk de taken van een boekhouder in
Door zelf een groot deel van de boekhouding te doen, en slechts de controle aan de boekhouder over te laten, bespaar je een hoop.
De boekhouder of accountant is een stuk minder uren kwijt aan het doen van zijn of haar taken. Dit scheelt jou een boel. Na elke controle weet jij bovendien ook weer wat je fout hebt gedaan.
Dit zal je (hopelijk) te volgende keer niet meer doen. Al doende leert men! Een boekhouder kan bovendien advies geven, en niet alleen over de boekhouding.
Sparren met een professional kan jou met je bedrijf verder helpen.
- Bedrijfsvorm (starter, zzp, mkb enz)
- Branche (handel, retail, flex enz)
- Het aantal medewerkers
- Functionaliteiten van het pakket
- Boekhoud mogelijkheden (zelf, of door boekhouder)
- Koppelingen (bankmutaties)
- En nog veel meer

Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.