Je bent gestart met ondernemen: dan is een boekhouding verplicht. Maar heb je nou een boekhouder nodig of niet? Het antwoord op die vraag is natuurlijk voor iedereen verschillend en hangt erg af van jouw situatie.
Laten we één fabeltje alvast uit de wereld helpen: samenwerken met een boekhouder is als ZZP’er niet verplicht. Maar: in veel gevallen wel heel handig! De volgende afwegingen kunnen je helpen bij deze keuze. Inclusief quiz!
1. Financiële achtergrond
Hoe bekend ben jij al met termen in de boekhouding als afschrijvingen, activa en passiva en de balans? Als jij een financiële achtergrond hebt – of het misschien gewoon interessant vindt om je hierin te verdiepen – dan scheelt dat enorm.
Bij je aangiftes is het geen uitzondering dat je dit soort termen voor je kiezen krijgt. Het is dus fijn om hiervan op de hoogte te zijn als je je aangiftes zelf wilt. Zo voorkom je fouten.
Een boekhouder kan al deze termen wel dromen, maar ook daar schuilt een gevaar.
Let bij de eventuele keuze voor een boekhouder op of hij of zij het jou ook in simpele taal kan uitleggen.
2. Kennis van fiscale regelingen
Naast alle financiële termen zijn er ook tal van fiscale regelingen waar je als zzp’er aanspraak op kunt maken. Zonde als je er geen gebruik van maakt, want het kan je tot wel duizenden euro’s besparen.
Houd er ook rekening mee dat er op al deze regels ook veel uitzonderingen bestaan. Het zal dus zeker ook een keer voorkomen dat je in de wacht komt te staan bij de Belastingtelefoon.
Van je boekhouder mag je verwachten dat hij of zij hier goed van op de hoogte is.
3. Complexiteit van je boekhouding
De ene administratie is de andere niet. De complexiteit van je administratie hangt af van onder andere het aantal transacties. Verwerk jij maandelijks tientallen transacties met een webshop? Of maak jij slechts één factuur per maand met een fulltime interim contract?
Daarnaast is de ene transactie de andere niet. Een investering vraagt meer kennis dan een standaard uitgave, en voor sommige kosten – zoals representatiekosten en consumptiekosten – gelden specifieke regels.
Tot slot kan je administratie complexer worden als jij zaken doet met het buitenland (zowel inkopen als verkopen). Daarvoor gelden namelijk andere belastingregels die per land kunnen verschillen.
Daarnaast is de ene transactie de andere niet
4. Stressgevoeligheid
Misschien wel het allerbelangrijkst: hoeveel stress levert jou de hele administratie op? Hoe bang ben jij om fouten te maken? Als je daar gevoelig voor bent, dan is het zeker aan te raden jouw boekhouding uit te besteden. Als je tegen die aangifte aan blijft hikken dan kost het je onbewust veel meer tijd dan nodig is.
En je bent niet alleen: er zijn enorm veel ondernemers waar het continu in hun hoofd blijft hangen. En dit is allemaal tijd die jou uiteindelijk afleidt van jouw core business.
Dus bedenk ook hoeveel efficiënter jij werkt, en hoeveel rust het jou oplevert, als je het wél uitbesteedt.
5. Kosten van de boekhouding
Natuurlijk spelen ook kosten voor een boekhouding een rol. Zo is een accountant over het algemeen een stuk duurder dan een boekhouder. Want wist je dat een boekhouder geen beschermde titel is?
Iedereen kan zich boekhouder noemen, dus wees kritisch. Er zitten enorme prijsverschillen tussen boekhouders. Maar ga dus niet blind voor de goedkoopste optie.
Informeer altijd naar de achtergrond en ervaring. Een tip om toch te besparen: met veel moderne boekhoudprogramma’s is het bijhouden van je administratie peanuts.
Door zelf je bonnen en facturen te uploaden met de juiste informatie heb je eigenlijk een groot gedeelte van het werk al gedaan.
De prijzen zullen dan een stuk lager zijn dan wanneer jij al jouw bonnen door je boekhouder laat invoeren.
6. Doe de quiz!
Na dit artikel benieuwd hoe dit uitpakt voor jouw situatie? Je kunt ook gewoon testen of jij een boekhouder nodig hebt in de quiz die boekhoudoplossing Paperdork heeft opgesteld. In 10 vragen weet je razendsnel wat het beste bij jou past.
- €550 euro per jaar, zonder verborgen kosten
- Online boekhouden voor zzp & vof
- Inclusief boekhouder
- Nooit meer zelf aangifte doen
- Onbeperkt vragen en advies

Paperdork, gebruiksvriendelijk en innovatief voor de zzp’er!
- Scan en herken je bonnen
- Automatisch facturen genereren
- Eigen doelen stellen
- Overzicht houden van je todo’s
- Altijd (24/7) een overall financieel inzicht
- Inclusief een mobiele app
- Controle op jouw administatrie
- Uitleg in niet-boekhoud taal
- Altijd snel antwoord
- Persoonlijke benadering
- Inclusief een klanten community
Voor de aanvraag is o.a. het BTW – en KvK nummer nodig. Jouw KvK nummer kun je hier vinden
Nikkie is co-founder van Paperdork. Paperdork is een unieke combinatie van een innovatief boekhoudprogramma voor ZZP en VOF en een boekhouder/cijfermeester. Met onze app scan je bonnetjes gemakkelijk in en stel je jouw eigen doelen. Jouw cijfermeester zorgt ervoor dat de boekhouding piekfijn in orde is en verstuurt je aangiftes. Én je kunt er terecht voor onbeperkt vragen en advies. Geen uurtje factuurtje, gewoon een vaste prijs per jaar.