fbpx
3 minuten leestijd

 

Het zal je vast niet ontgaan zijn: de kleine ondernemersregeling (KOR) gaat op de schop. Waarbij de huidige KOR gericht is op het btw-bedrag, wordt vanaf januari 2020 de omzet de bepalende factor.

 

 

In dit artikel leggen wij je uit wat die nieuwe kleine ondernemingsregeling voor je betekent, wat er precies anders is, wat de gevolgen zijn en wat jij moet doen.

 

1. De huidige kleine ondernemersregeling

De huidige kleine ondernemersregeling is voor ondernemers die jaarlijks minder dan 1.883 euro aan btw betalen. Dat is de voornaamste maatstaf om te meten of iemand wel of niet in aanmerking komt voor de KOR.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere voorwaarden opgesteld door de Belastingdienst:

  • Je hebt een eenmanszaak of de onderneming is een samenwerking van natuurlijke personen, dus een vennootschap onder firma (vof) of een maatschap.
  • Je onderneming is gevestigd in Nederland.
  • Je voert de administratieve verplichtingen voor de btw goed uit.
  • Je betaalt minder dan 1.883 euro aan btw per kalenderjaar na aftrek van de voorbelasting.

 

1.1 Jaar 2019: korting op BTW

Kom je in aanmerking voor deze regeling dan krijg je korting op de te betalen btw. Deze regeling is bedacht om startende ondernemers te stimuleren.

Het is zelfs zo dat als je minder dan 1.345 euro aan belasting moet afdragen aan het eind van het jaar, dat de kans aanwezig is dat je helemaal niets hoeft te betalen. De korting is namelijk even hoog als de af te dragen btw.

Je moet nog wel belastingaangifte doen.

 

 

 

2. Anno 2020: de vernieuwde kleine ondernemersregeling

Vanaf 2020 verandert dit. De huidige KOR gaat flink op de schop. Niet langer is de te betalen btw per kalenderjaar de maatstaf. De omzet is nu het richtpunt van de Belastingdienst.

De nieuwe kleine ondernemersregeling is voor ondernemers en rechtspersonen met een omzet van minder dan 20.000 euro. Daarnaast moet jouw onderneming gevestigd zijn in Nederland.

 

2.1 Geen korting, maar btw vrij

Kom je in aanmerking voor de nieuwe KOR en besluit je van deze regeling gebruik te willen maken dan hoef je geen btw meer te betalen en geen aangifte meer te doen. Je krijgt dus niet alleen korting, je wordt vrijgesteld van belasting.

Het betekent ook dat je geen btw meer mag factureren aan jouw klanten. Daarnaast verdwijnt met de kleine ondernemersregeling ook een aftrekpost. Betaalde btw kun je niet meer terugvragen.

 

3. Nieuwe regeling iets voor jou?

Allereerst zul je jezelf moeten afvragen of je gebruik wilt gaan maken van de nieuwe kleine ondernemersregeling. De keuze is aan jou. Je bent volledig vrij om wel of niet deel te nemen.

Een reden om eerst goed na te denken voordat je gaat deelnemen aan de KOR is wanneer er grote investeringen in het verschiet liggen. De btw over deze investeringen kun je niet terugvragen of verrekenen.

 

3.1 Kleine ondernemersregeling interessant bij particuliere klanten

Heb je veel zakelijke klanten dan kun je bij de nieuwe KOR geen btw op zakelijke kosten verrekenen. Inkoop wordt voor jou dus duurder. Om je winstmarge te behouden zul je de prijs ook moeten verhogen, wat natuurlijk minder interessant is voor jouw klanten.

Doe je voornamelijk zaken met particuliere klanten (B2C), dan is de KOR wel interessant. De marge op je product wordt namelijk groter bij een gelijke prijs, omdat je geen btw meer hoeft af te dragen.

 

4. Inschrijven voor de nieuwe KOR

Als je besluit deel te willen nemen aan de nieuwe kleine ondernemersregeling, dan moet je dit aangeven bij de Belastingdienst. Dit doe je door dit aanmeldformulier van de Belastingdienst in te vullen en per post te versturen.

Zorg ervoor dat de brief voor 20 november bij de Belastingdienst op de mat ligt. Meld je je daarna aan, dan stroom je een kwartaal later in, dus per 1 april 2020.

 

4.1 Een driejarig contract

Jouw inschrijving staat vervolgens voor drie jaar vast. Je kunt in deze periode niet besluiten te stoppen met de kleine ondernemersregeling.

De enige manier om eerder uit de KOR te stappen, is wanneer de omzet van jouw onderneming de grens van 20.000 euro overstijgt.

Je kunt dan niet langer gebruik maken van de KOR. Vanaf het moment dat je over die grens heen gaat, zul je ook weer belastingaangifte moeten doen en je administratieve verplichtingen moeten vervullen.

 

5. Samenvattend: what’s new in 2020

Dat er wat gaat veranderen is dus duidelijk. En inmiddels weet je meer over de nieuwe kleine ondernemersregeling die per 1 januari 2020 ingaat. Hieronder willen we nog even puntsgewijs de veranderingen uitlichten zodat je een duidelijk beeld hebt:

  • Naast natuurlijke personen en samenwerkingsverbanden kunnen ook rechtspersonen gebruik gaan maken van de KOR, dus ook een BV, stichting of vereniging (dezelfde als voor tankpassen).
  • Tot op heden krijgen ondernemers korting op de btw. Vanaf 2020 verdwijnt dit en kun je kiezen voor een vrijstelling op de btw.
  • Vanaf 2020 hoef je geen belastingaangifte meer te doen als je gebruik maakt van de KOR.
  • Je brengt geen btw meer in rekening bij klanten.
  • Btw kun je niet langer aftrekken of terugvragen.
  • Je moet je voor 20 november 2019 aanmelden bij de Belastingdienst om gebruik te kunnen maken van de nieuwe KOR. Dit staat dan voor 3 jaar vast tenzij je door de grens van 20.000 euro omzet gaat.  

 

5.1 Administratie van de btw? 

Als je besluit geen gebruik te maken van de kleine ondernemersregeling, dan is administratie van de btw noodzakelijk. Een goed boekhoudpakket is daarvoor onontbeerlijk. Bekijk onze pagina met de top 10 boekhoudpakketten waarbij je als starter van allerlei voordelen kan profiteren. Klik hieronder op de oranje button om naar de pagina te gaan. 

Vergelijk de beste online boekhoud pakketten en selecteer op basis van:

  • Bedrijfsvorm (starter, zzp, mkb enz)
  • Branche (handel, retail, flex enz)
  • Het aantal medewerkers
  • Functionaliteiten van het pakket
  • Boekhoud mogelijkheden (zelf, of door boekhouder)
  • Koppelingen (bankmutaties)
  • En nog veel meer

Naar De Vergelijkerin 1 minuut ingesteld 

online boekhoudpakketten

Share This