3 minuten leestijd

 

Elk kwartaal de btw aangifte indienen is voor veel ondernemers een stressvolle periode. Het is niet het meest geliefde werk.

Er moeten (btw) facturen en nota’s opgezocht worden van voorgaande maanden. De totalen moeten ingevuld worden in het btw formulier van het ondernemersportaal van de belastingdienst.

Hoe prettig zou het zijn… geen zoektochten meer naar de ontbrekende papieren … en de btw aangifte indienen ruim voor de deadline.

 

1. Na een zoektocht naar bonnetjes een btw aangifte indienen?

De schoenendoos is een bekend begrip als we het over boekhouden hebben. Het is het symbool van chaos en een rommeltje van bonnen en opgevouwen facturen.

Maar er komt een moment van btw aangifte indienen. Dan komt de doos naar boven die dan tot rand is gevuld.

Degene die de aangifte indient – jij of je boekhouder – moet zich doorheen worstelen en alles herleiden en verwerken. Uren werk.

In dit artikel geven we je handvatten om die stress te voorkomen. De eerste tip is randvoorwaardelijk…

 

 

 

2. Online boekhoudpakket is essentieel (tip 1)

Vandaag de dag is het helemaal niet meer nodig om ‘out of the schoenenbox’ te werken. De eerste tip die we geven is goud omrand: stop met Excel en neem een gebruikersvriendelijk boekhoudpakket.

 

De eerste tip die we geven is goud omrand: stop met Excel en neem een gebruikersvriendelijk boekhoudpakket.

 

Aan de hand van een vijftal tips willen we bijvoorbeeld laten zien wat het pakket e-Boekhouden aan mogelijkheden biedt. Het is een online boekhoudpakket die veel gebruikt wordt door ondernemers.

Het een van de tien online boekhoudpakketten die op onze website vergeleken wordt, waarbij e-Boekhouden eruit springt. Ruim 700 gebruikers geven het pakket een hoge waardering van 9,2 op Trustpilot.

 


Eenvoudige boekhoudsoftware maakt het erg aantrekkelijk voor ondernemers die geen tijd kwijt willen raken aan de boekhouding, zeker als je bedenkt hoeveel uren jij op maandbasis bespaart! Hieronder drie voorbeelden van de beste online boekhoudprogramma’s voor zzp’ers en kleine mkb’ers op een rij.


 

 

3. Bonnen scannen, mail of fotograferen (tip2)

Het is tegenwoordig niet meer nodig om in een schoenendoos administratie te hebben. Er zijn verschillende manieren en opties om de boekhouding op een efficiëntere manier te doen.

Zo is het handig om bonnen en facturen niet eerst te bewaren, maar direct te verwerken. Het scheelt je veel tijd op het moment, dat je de boekhouding gaat bijwerken.

Naast het inscannen kun je ook voor kiezen om digitale facturen van leveranciers direct te laten sturen naar een specifiek e-mail adres die gekoppeld is aan e-Boekhouden.

Ook de irritante kassabonnen kun je met een fotootje doorsturen naar e-boekhouden via een app op je smartphone.

 

 

4. Automatisch herkennen van facturen (tip 3)

Het is ook mogelijk om met de automatische herkenfuncties in e-boekhouden te gebruiken. Hiermee kan je weer tijdswinst scoren.

De software herkent – voor zover mogelijk – de nota’s en boekt de factuur op de juiste kostenpost in de boekhouding. Het scheelt handmatig invoer van bonnetjes en facturen.

In het verlengde van bovenstaande stuurt een leverancier zijn factuur naar een vooraf afgesproken mail adres daarna wordt het bedrag + btw direct automatisch geboekt.  Het enige wat je hoeft te doen is het goedkeuren van de boeking.

 

4.1 Een open deur: begin op tijd en profiteer bij btw aangifte indienen

Start tijdig met het verwerken en ga niet alleen verzamelen (schoenendoos!). Het is belangrijk om alles direct te verwerken.

Het meest logisch dat je dit zelf doet. Jij bent immers de persoon welke van de hoed en de rand weet.

Het is trouwens niet nodig om veel boekhoudkundige kennis te hebben.

De belangrijkste termen zijn vervangen voor Jip en Janneke taal en daardoor veel eenvoudiger geworden. Denk aan termen die voor zichzelf spreken zoals:

  • Verkoopfacturen van je product of dienst
  • Inkoopfacturen die je boekt op een beperkt aantal kosten soorten

Natuurlijk wordt er gewerkt met debet, credit en balans. Maar dat is meer in de achtergrond.

Het grootste deel van de administratie kun je prima eenvoudig zelf doen. Als je meeste boekhoudpakketten vergelijkt, dan zie je deze vereenvoudiging breed terugkomen.

 

5. Belastingdienst: leuker maken in een klik (tip 4)

Weet je, het is niet meer nodig om een accountantsdiploma te hebben. Je kunt het allemaal zelf.

De administratie verwerken met een online pakket is niet complex. Btw aangifte doen met e-Boekhouden gaat letterlijk met één klik op de knop. Inloggen op de site van de belastingdienst is niet meer nodig.

Het ingevulde formulier wordt naar rechtstreeks naar de Belastingdienst gestuurd.

 

5.1 Btw totalen zijn altijd up to date

Hoe werkt het? De btw wordt automatisch apart bijgehouden van elke factuur die verwerkt wordt. Daarmee zijn de btw totalen altijd up-to-date en kun je de aangifte direct versturen op het moment dat je de laatste factuur of bon hebt verwerkt.

Een heerlijk vooruitzicht, dat het nooit meer een hele dag of avond kost om de aangifte btw te doen.

 

Als je zelf de boekhouding gaat doen, dan moet je niet direct de boekhouder aan de kant schuiven

 

6. Zelf kan je veel tijd besparen van de accountant (tip 5)

Als je zelf de boekhouding gaat doen, dan moet je niet direct de boekhouder of accountant bedanken voor de bewezen diensten. Je hebt ze nog steeds nodig voor de fiscale uitzonderingsgevallen.

Hoe boek ik de btw van producten die binnen of buiten de EU komen?  In dat geval kan je boekhouder vragen de btw aangifte nog even te checken voordat je het verstuurd.

Een prettig voordeel is dat jouw boekhouder een gratis een eigen login krijgt bij e-Boekhouden, zodat hij altijd direct mee kan kijken als het nodig is.

Let wel op dat rond aangifte tijd de boekhouders zelf ook druk zijn. Dus wacht niet op het laatste moment, anders creëer je dubbel zoveel stress: bij je boekhouder en bij jezelf.

 

7. Btw aangifte indienen kan je best zelf

Waarom ga niet gewoon zelf je btw aangifte doen? Het is niet complex of moeilijk. Sterker, het is zelfs goed als je het gewoon zelf doet om zo de vinger nog beter aan de pols te houden.

Natuurlijk is het zinvol een boekhouder of accountant aan je zijde te hebben welke je helpt en adviseert. Dus zeg geen vaarwel tegen je boekhouder! Maak goede afspraken en benader hem alleen in geval aarzeling of vragen, zodat de investering in een boekhouder meer rendement oplevert.

 

7.1 Het volgende kwartaal lekker relaxed?

Iedere drie maanden moet je weer btw aangifte doen. Het is belangrijk om dus op tijd te kiezen voor verandering om je leven gemakkelijker te maken.

Of kies je voor een last-minute stress periode om het weer rond te krijgen? Gooi de schoenendoos het raam uit!

Kies voor een oplossing die ontspanning geeft. Probeer e-Boekhouden 14 dagen gratis. Na deze proefperiode bepaal jezelf of je doorgaat met het programma. Je zit dus nergens aan vast. Dat geeft ook weer ontspanning…

Vergelijk de beste online boekhoud pakketten en selecteer op basis van:

  • Bedrijfsvorm (starter, zzp, mkb enz)
  • Branche (handel, retail, flex enz)
  • Het aantal medewerkers
  • Functionaliteiten van het pakket
  • Boekhoud mogelijkheden (zelf, of door boekhouder)
  • Koppelingen (bankmutaties)
  • En nog veel meer

Naar De Vergelijkerin 1 minuut ingesteld 

online boekhoudpakketten

Share This