Als ondernemer wil je zoveel mogelijk tijd hebben om bezig te zijn met de core business van je bedrijf. Omdat de randzaken en de administratie toch niet kunnen wachten, kun je overwegen om te investeren in bepaalde bedrijfssoftware. Deze programma’s kunnen je helpen om efficient om te gaan met de boekhouding, offertes en bijvoorbeeld de planning. In dit artikel kijken we naar zes verschillende typen software voor jouw onderneming.
1. Online boekhoudprogramma
Het eerste stukje bedrijfssoftware waar we naar kijken is een online boekhoudprogramma. Een soort verzameling van allerlei functies die je uit handen worden genomen door te digitaliseren.
Zo wordt het mogelijk om de bonnetjes en facturen online in te voeren. Door dit samen te voegen met inkoopfacturen en urenregistratie is het bijhouden van je administratie een fluitje van een cent.
Ook dingen als een kilometeroverzicht is vaak mogelijk bij de juiste boekhoudprogramma’s.
Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger
Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.
De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.
2. Bedrijfssoftware om offertes te maken
Voor het maken van offertes is tegenwoordig ook genoeg te vinden qua online programma’s.
Deze bedrijfssoftware is vooral handig als je veel offertes maakt, of het je niet lukt om een eigen sjabloon te maken die er professioneel uitziet.
3. Urenregistratie software
Als je aanspraak wil maken op de fiscale voordelen van het ondernemerschap, is het soms noodzakelijke om te voldoen aan het urencriterium.
Je moet minstens 1225 uren per jaar aan je onderneming besteden. Met goede bedrijfssoftware waarmee je de urenregistratie bijhoudt kun je met een paar klikken elke minuut die je werkt invoeren.
Dit maakt het ook makkelijker om facturen te maken, of om de uren van je werknemers bij te houden.
4. Planning software
Er is ook speciale planning bedrijfssoftware. Hiermee maak je voordat je week of dag begint een uitgebreide planning, waardoor je heel efficient te werk kunt gaan.
Maar dat is niet het enige wat je met de planning software kunt. Het is namelijk ook mogelijk om de planning voor hele projecten vast te leggen.
Hierdoor kun je gemakkelijk communiceren met de opdrachtgever en ga je transparant te werk.
Efficiënt werken met hulp van planning software
5. Facturatieprogramma
Een van de belangrijkste onderdelen van je onderneming is natuurlijk ook dat je wordt betaald door de opdrachtgevers. Daarom kan facturatie software uitkomst bieden.
Met de juiste software is het maken van facturen heel veel sneller en wordt het ook mogelijk om online betaallinks mee te sturen. Zo word je nog sneller uitbetaald!
6. Debiteuren programma’s als bedrijfssoftware
De laatste bedrijfssoftware die we met je delen gaat over het omgaan met de debiteuren. Dit soort software lijkt natuurlijk een beetje op facturatieprogramma’s maar gaat vaak wat verder.
Zo wordt het makkelijker om op een overzichtelijke manier te zien welke facturen al betaald zijn. Ook automatische herinneringen kunnen worden ingesteld met debiteuren software.
- Bedrijfsvorm (starter, zzp, mkb enz)
- Branche (handel, retail, flex enz)
- Het aantal medewerkers
- Functionaliteiten van het pakket
- Boekhoud mogelijkheden (zelf, of door boekhouder)
- Koppelingen (bankmutaties)
- En nog veel meer

Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.