2 minuten leestijd

De kilometervergoeding die werkgevers fiscaal voordelig kunnen vergoeden staat al jarenlang vast op 19 cent per gereden kilometer. En zeker in de huidige tijd waarin we leven, is dat niet meer vol te houden. De brandstofprijzen blijven maar stijgen en hierdoor wordt het voor iedereen minder aantrekkelijk om kilometers te maken. Zoiets helpt natuurlijk ook de ondernemers in dit land niet. Als het minder lucratief wordt om naar de klant te rijden, verlies je als ondernemer het contact sneller. Hoe nu verder?

1. Hoe werken de fiscale voordelen?

Eerst zullen we kort uitleggen hoe het precies zit met de fiscale voordelen van de kilometervergoeding. De overheid heeft bepaald dat werk- en opdrachtgevers een bepaald bedrag belastingvrij mogen uitkeren.

1.1 De eerste 19 cent belastingvrij

Als ondernemer is de 19 cent die je per kilometer uitbetaald krijgt, dus belastingvrij. Elk bedrag dat hierboven uit komt wordt door de belastingdienst gezien als inkomen, en hier betaal je dus al snel heel veel belasting over.

De gedachte achter de 19 cent is dat je hier als ondernemer of werknemer alle kosten voor de auto van kunt betalen. Brandstof, onderhoud, afschrijving, etc. Nu de brandstof in een aantal jaren tijd met bijna de helft is gestegen, is dat natuurlijk niet meer houdbaar.

1.2 Aanfluiting

Laten we eerlijk zijn, de wettelijke reiskostenvergoeding is een aanfluiting. En er is nog een belangrijke kanttekening die gemaakt moet worden voor de ondernemer. Rijden zij in een privé-auto, dan is woon-werkverkeer niet aftrekbaar. In een zakelijke auto is dat wel mogelijk.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.

2. Kabinet belooft verhoging van 19 cent naar 23 cent

Gezien het feit dat het voor iedereen duidelijk lijkt dat de kilometervergoeding omhoog moet, zal je denken dat ook het kabinet actie onderneemt.

Nu is het jarenlang stil geweest met betrekking tot de vergoeding van 19 cent, maar er wordt verbetering beloofd. In het laatste coalitieakkoord is afgesproken dat in januari 2024 een verhoging ingaat. Dat duurt dus nog ruim anderhalf jaar. 

3. Kunnen werkgevers geen hogere kilometervergoeding dan 19 cent geven?

Je zou ook kunnen denken dat werk- en opdrachtgevers niet hoeven te wachten op het kabinet, en zelf een hogere kilometervergoeding uit gaan betalen.

Dat is echter lang niet zo voordelig, zoals hierboven ook al even kort werd verteld. Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat niet meer dan helft van de verhoging terecht komt bij degene die de kilometers aflegt.

Zowel de werknemer als de werkgever moeten extra belasting betalen, waardoor het merendeel van de verhoging moet worden afgedragen. Niet echt ideaal dus. 

3.1 Als zelfstandig ondernemer dan?

Wat voor een werkgever geldt is ook voor toepassing voor een zelfstandige ondernemer. Je kan er voor kiezen om jezelf een hoger kilometervergoeding te geven, maar alles boven de 19 cent wordt gezien als inkomen. Dus daar moet je inkomstenbelasting over betalen, ofwel sigaar uit eigen doos.

Wat dan wel? Een lease auto is een optie – maar dan heb je bijtelling – of proberen zuinig om te gaan met de kosten. Een tankpas helpt (zie ook tankpas ervaringen), maar ook goed en slim je kilometers registreren in geval je dit moet bijhouden!

 • Koop : €5,- per maand, eenmalig kosten €145,-
 • Lease:  €10,- per maand, all-in
 • Eerste 3 maanden gratis via onze site
 • Rittenregistratie, inclusief straat parkeren app
 • Bij uitstek geschikt voor zzp’er
 • Plug & Play installatie en gebruik
 • Let op: gebruik korting couponcode ‘zakengemak’

Bestel nu v.a. €5,- per maandmet couponcode ‘zakengemak’ 

Cartracker - dongle

Score
8,5

 • Automatische kilometerregistratie
 • Al meer dan 20.000 zakelijke gebruikers 
 • Fiscusproof, inbouw systeem heeft keurmerk RitRegistratieSystemen 
 • Altijd en overal inzicht (gratis app + webportaal)
 • Te koppelen aan MoveMove pas
 • Straat parkeren zonder transactiekosten
 • Let op: gebruik korting couponcode ‘zakengemak’ 

Bestel nu v.a. €5,- per maandmet couponcode ‘zakengemak’ 

Cartracker - dongle

Uniek: plug & play, met straatparkeren

Share This