Als ondernemer moet je regelmatig aangifte doen voor de btw die je in rekening hebt gebracht bij je klanten. Voor kleine ondernemers geldt dat ze meestal eens per kwartaal aangifte doen, grote bedrijven doen dit maandelijks.
Als je slechts sporadisch inkomsten hebt uit eigen onderneming dan kan het soms volstaan om een of twee keer per jaar btw aangifte te doen.
Maar hoe vaak je ook aangifte moet doen, een ding is voor alle bedrijven hetzelfde: btw aangifte te laat doen heeft meestal tot gevolg dat je een ernstig flinke boete krijgt die kan oplopen tot duizenden euro’s.
1. Wat kan ik doen als ik mijn btw aangifte te laat dreig te doen?
Er kunnen omstandigheden zijn waardoor je btw aangifte te laat dreigt te komen. Denk aan ziekte, maar ook als je wel facturen hebt gestuurd in een bepaalde periode maar deze zijn door de klant nog niet betaald. De beruchte debiteurenpost in boekhoud termen.
Als je dan al wel de btw moet afdragen terwijl de inkomsten nog niet binnen zijn dan kan dat een fors probleem opleveren als het om een groot bedrag gaat. In termen van de belastingdienst krijg je een boete na betaalverzuim.
In dat geval krijg je een betaalverzuimboete van 3% van het te laat betaalde bedrag, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5278. Serieus geld!
Je kunt in zo’n geval altijd uitstel vragen voor het doen van aangifte. Doe dit wel op tijd binnen de coulancetermijn van maximaal zeven dagen, zo voorkom je een boete.
Een telefoontje naar de Belastingdienst is hiervoor vaak voldoende.
Eenvoudige boekhoudsoftware maakt het erg aantrekkelijk voor ondernemers die geen tijd kwijt willen raken aan de boekhouding, zeker als je bedenkt hoeveel uren jij op maandbasis bespaart! Hieronder drie voorbeelden van de beste online boekhoudprogramma’s voor zzp’ers en kleine mkb’ers op een rij.
1.1 Wat moet ik doen als ik niet op tijd heb betaald?
Je btw aangifte te laat doen is een ding, maar op tijd betalen hoort daar natuurlijk ook bij. Als je wel tijdig aangifte hebt gedaan maar je bent vergeten om de verschuldigde btw te betalen, dan krijg je een aanmaning verhoogd met een flinke boete.
In zo’n geval kun je nog onder de boete uit komen door direct contact op te nemen met de Belastingdienst en om uitstel te vragen.
Dit wordt altijd verleend en de boete kan worden kwijtgescholden. Maar niet altijd. Het is mij ook een keer overkomen – na ruim acht jaar op tijd aangifte gedaan te hebben – maar de boete werd niet kwijt gescholden.
Een goede oplossing als facturen nog niet zijn betaald en je dus de btw die je moet afdragen nog niet binnen hebt dat je uitstel aanvraagt.
2. Essentieel: Houd je administratie op orde
Een vlotte btw aangifte wordt een stuk makkelijker als je je administratie op orde hebt. Zorg er dus voor dat je altijd een duidelijk overzicht hebt van je facturen zodat je simpel aangifte kunt doen.
Als je gebruik maakt van de diensten van een boekhouder of accountant is het wel zo prettig als je dit kantoor een duidelijke en overzichtelijke administratie kunt aanbieden.
Als je boekhouder je stukken op het laatste moment krijgt en daar vervolgens ook nog uren mee bezig is om alles uit te zoeken dan is de kans groot dat de btw aangifte te laat de deur uit gaat. Als mogelijke gevolg kan je met een boete worden geconfronteerd.
Je kunt hier je boekhouder nooit voor verantwoordelijk stellen, omdat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor het doen van tijdige aangifte.
Dit geldt niet alleen voor de btw aangifte maar ook voor de aangifte Inkomstenbelasting en loonbelasting indien van toepassing.
2.1 Wat kan ik doen als mijn boekhouder zijn afspraken niet nakomt en btw aangifte te laat ingediend wordt?
Het kan natuurlijk zijn dat je een boekhouder hebt die structureel de btw aangifte te laat indient. Hierdoor kun je flink in de problemen komen. Als dit een keer gebeurt en er gegronde redenen zijn om dit de boekhouder niet aan te rekenen, denk aan ziekte of een andere calamiteit, dan is dat nog tot daar aan toe.
Maar als je boekhouder regelmatig steken laat vallen dan wordt het tijd om naar een ander administratiekantoor over te stappen.
Zeker als je ondanks de slechte prestaties wel gepeperde rekeningen krijgt van je boekhouder.
De Belastingdienst is zeker niet “meedogenloos” als het gaat om het opleggen va neen boete als je je btw aangifte te laat doet, maar het is natuurlijk wel zo dat je als ondernemer gewoon aan je verplichtingen moet voldoen.
Als je boekhouder hier onvoldoende aan meewerkt wordt het tijd om maatregelen te nemen.
2.2 Btw aangifte zelf doen
Tegenwoordig zijn de online boekhoudpakketten steeds meer toegankelijker geworden. Je kan de btw aangifte prima zelf regelen! Zo heb je bij e-Boekhouden voor het doen van boekhouden genoeg mogelijkheden. Probeer daarom hun innovatieve pakket geheel vrijblijvend 14 dagen gratis.
Of vergelijk de top 10 online boekhoud pakketten en kies het pakket wat het beste bij je situatie past.
- Bedrijfsvorm (starter, zzp, mkb enz)
- Branche (handel, retail, flex enz)
- Het aantal medewerkers
- Functionaliteiten van het pakket
- Boekhoud mogelijkheden (zelf, of door boekhouder)
- Koppelingen (bankmutaties)
- En nog veel meer