< 1 minuut leestijd


Belastingdienst en btw aangifte doen hoe zit dat? Helaas laten veel ondernemers geld liggen als het gaat om de fiscale afhandeling van hun tankadministratie. Daarnaast levert controle op de boekhouding soms hoge boetes op door incorrecte administratie. Regelmatig krijgen wij vragen van ondernemers hoe het zit met de omzetbelasting (btw aangifte) op brandstofkosten. Wij leggen dit graag aan u uit.

 

1. Zakelijk betalen

De BTW is alléén aftrekbaar wanneer je betaalt met een zakelijk betaalmiddel. Dit betekent dat:

  • Een contant betaalde transactie niet opgevoerd kan worden (ook niet met btw-bon);
  • Betalen met een zakelijke pinpas/creditcard wel recht geeft op BTW teruggave (indien btw-bon aanwezig);
  • Tankbeurten voorgeschoten door medewerkers, zonder zakelijke pinpas/creditcard wel opgevoerd kunnen worden als kosten, maar niet in aanmerking komen voor btw-teruggave.

Een tankpas biedt hiervoor een oplossing. Deze staat op naam van de onderneming en toont direct aan dat het om een zakelijke transactie gaat.

Niet alleen geef je zo een betaalmiddel mee waarmee slechts en alleen auto-gerelateerde kosten worden gemaakt, ook ontvangt je elke maand een verzamelfactuur met de juiste btw-gegevens (soort brandstof, aantal liters, plaats, tijdstip) waardoor de btw zonder bon aftrekbaar is.

Veel boekhouders adviseren de MKB Brandstofpas met 100% btw-garantie. Deze garantie bestaat uit een overzicht met datum, tijdstip, kenteken, soort brandstof en aantal liters.

2. Welke autokosten zijn aftrekbaar?

Wat aftrekbaar is, scheelt per situatie. Als het een zakelijke auto betreft, dan is de aanschaf, de verzekering, wegenbelasting en aftrekbaar. De operationele kosten zoals onderhoud en brandstof(pas) is eveneens aftrekbaar.

Klik op  onderstaande buttons en vergelijk de mogelijkheden van de tankpassen voor zzp en mkb. Na aanmelding wordt soms de kredietwaardigheid getoetst, zoals bij sommige gebruikelijk is bij tankpassen.

Je hoeft hiervoor echter geen gegevens aan te leveren.

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This